• Start
  • Nieuws
  • Hoe reageert u op de aanstaande veranderingen van de bijtelling?

Hoe reageert u op de aanstaande veranderingen van de bijtelling?

De verwachting is dat meer berijders er voor kiezen de auto van de zaak niet meer privé te gebruiken. Dit verwacht de belastingdienst ook en heeft daar direct een toevoeging aan vast gehangen. Strengere controles op het privégebruik. Dat betekent dat de berijder moet kunnen aantonen hoeveel privékilometers men gereden heeft op jaarbasis. Dat wordt een hele klus om dit aan te tonen. Het bijhouden van een ritregistratie is een vorm van bewijs. Maar moet je iedere berijder deze handmatig laten bijhouden? Een tijdrovende en foutgevoelige bezigheid met een verhoogd risico op boetes door niet-sluitende ritregistraties.

Om dit risico in te perken is het geautomatiseerd bijhouden van een ritregistratie met een zogeheten ritregistratiesysteem de oplossing. Hier zijn alleen wel eisen aangesteld. De zoektocht naar een goed ritregistratiesysteem heeft drie belangrijke items waar u rekening mee kunt houden:

1-Is de leverancier van het systeem een gecertificeerd lid van de BVLR?

Belangrijk om na te gaan is of dat de leverancier van uw ritregistratiesysteem een gecertificeerd lid is van de Branche Vereniging Leveranciers Ritregistratiesystemen. Bij een lid van de BVLR kunt u er van uit gaan dat u leverancier een goed fundament heeft in de eigen organisatie. De BVLR houdt toezicht op haar leden op financieel gebied en continuïteit van de organisatie. Ook weet u zeker dat uw datagegevens gewaarborgd zijn indien uw leverancier mocht wegvallen. Daarnaast heeft de BVLR een publieke functie waar u als organisatie terecht kunt met eventuele opmerkingen of vragen. De leden van BVLR zijn de grotere leveranciers op de markt met veel expertise.

2-Is het systeem voorzien van het Keurmerk RitRegistratieSystemen?

Om zeker te weten dat uw systeem volledig voldoet aan de eisen en wensen van de belastingdienst en de wetgever moet het systeem voorzien zijn van het Keurmerk RitRegistratieSystemen. Met dit Keurmerk geniet u bij een eventuele controle op de ritregistratie van het ‘verlichte regime’ bij de belastingdienst. Tevens bent u voorbereid op de toekomstige wijzigingen in de wetgeving.

3-De verplichte externe audit t.b.v. het Keurmerk RitRegistratieSystemen

De belastingdienst heeft de eis gesteld aan het Keurmerk RitRegistratieSystemen dat er een externe audit gedaan dient te worden om te bewijzen dat het toekennen van het Keurmerk aan de leverancier terecht is. Tevens worden de financiële situatie en continuïteit van de organisatie getoetst. Deze audit wordt gedaan door PwC.

De zoektocht naar een goed ritregistratiesysteem heeft wel wat voeten in de aarde maar hoeft niet moeilijk te zijn. De bovengenoemde punten zijn zeker van toepassing om in de toekomst niet voor vervelende verassingen komen te staan. Vraag daarom altijd aan uw leverancier het bewijs van de certificeringen. U weet dat u, uw organisatie en uw berijders voorzien zijn van goed systeem en de uw organisatie een juiste investering gedaan heeft of gaat doen.

 

Bekijk hier de korte film van de belastingdienst over ritregistratie:

https://www.youtube.com/watch?v=NI92ALzNfAY© Micpoint BV 1989 -