• Start
  • Nieuws
  • Serious gaming in samenwerking Multilease en Micpoint

Serious gaming in samenwerking Multilease en Micpoint

Eric Jan Ditzhuijzen specialiseerde zich gedurende zijn carrière in de automotive industrie op het gebied van duurzaamheid; hij is nu werkzaam als adviseur Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) bij Multilease. Daar houdt hij zich bezig met duurzame mobiliteit en de daaraan gerelateerde business development, ISO certificering en people, profit & planet.

 

 

Mywheels

Naast leaseauto’s van Multilease heeft zusterbedrijf Multirent ook een flink aantal huurauto’s rondrijden. “Door de kastjes van Micpoint die we in onze auto’s gaan laten plaatsen, hebben we nu de techniek om via het deelauto programma Mywheels (een platform voor autodelen in Nederland) met een app de auto te kunnen openen en de startonderbreking er vanaf te kunnen halen”, vertelt Eric Jan. “Maar dat is niet het enige: door het track & trace systeem van Micpoint is ook meteen het aantal kilometers bekend en kunnen wij direct een factuur sturen: een flinke efficiency slag.”

Met de lancering van elektrische deelauto’s met track & trace systemen van Micpoint speelt in op de verschuiving van autobezit naar autogebruik en de toenemende vraag naar tijdelijke en flexibele, schonere mobiliteit. Daarnaast kunnen de auto’s in de toekomst een rol gaan spelen in het smart grid, een netwerk van huishoudens die onderling energie uitwisselen en een eventueel overschot terug leveren, bijvoorbeeld aan de oplaadpaal van de elektrische auto, die dus kan dienen als buffer voor opslag van energie.

Door in de app op een knop te drukken, wordt er een pushbericht vanuit je telefoon naar het platform gestuurd, die schakelt het kastje van Micpoint in en de auto springt open. Het systeem is al operationeel. Multirent onderzoekt nu ook de mogelijkheden van een zakelijk carpoolsysteem, waarbij twee of drie deelauto’s bij bedrijven staan.

 

Green Target Challenge

Een ander initiatief waarin Multilease samenwerkt met Micpoint is de Green Target Challenge: een brandstof besparende app, met niemand minder dan Tim Coronel als ambassadeur. De app meet de rijstijl van de leaserijder en dat is hard nodig: leaserijders zijn vaak niet bepaald duurzaam ingesteld. Ze vinden de bijtelling wel belangrijk, maar met dat ‘rechtervoetje’ zoals Tim Coronel het noemt, kan nog een hoop kosten bespaard worden. “Ze zijn vaak totaal niet bezig met brandstofgebruik. Door middel van een incentive, in dit geval gamification, kun je die besparing wel bewerkstelligen, wat natuurlijk goed is voor het milieu, de portemonnee van de klant én voor de auto zelf” aldus Eric Jan.

Met het track & trace systeem van Micpoint zijn er allerlei gegevens over rijgedrag uit de auto te halen, de zogenaamde big data. Het aantal kilometers natuurlijk, maar er kan nog veel meer gemeten worden: hoe hard je remt en optrekt, eigenlijk alles wat je wilt weten. Deze informatie wordt gebruikt in de app, zodat de speler kan battelen met andere leaserijders op zuinig rijgedrag. Zo wordt een rit een spelletje dat je tegen elkaar kunt pelen, of in competitieverband met een groep, je kunt elkaar ook liken. Er is ook een website ontwikkeld. De app, nu nog in beperkte kring in gebruik, kan straks worden gebruikt door alle leaserijders.

De informatie uit het systeem van Micpoint kan ook gebruikt worden om een gebruikspatroon van de automobilist te bepalen: een reizigersprofiel dat het mogelijk maakt de juiste oplossing te kiezen en naar een mobiliteitsbudget op maat te gaan. Zo kun je bijvoorbeeld bepalen of elektrisch rijden geschikt is voor de klant, of niet.

De MyFMS track & trace systemen van Micpoint werden door een aantal medewerkers van Multilease al voor z’n oorspronkelijke doel gebruikt: de rittenregistratie voor de belastingdienst. Nu gaat het dus om een hele andere functie en totaal ander datagebruik. De uitstekende support en het bijzonder functionele portal vielen al op. De volgende stap is dan ook dat Micpoint preferred supplier wordt voor alle klanten van Multilease.

 

MVO initiatieven

Maar er zijn er nog flink wat andere initiatieven op het gebied van MVO waar Multilease zich mee bezig houdt. Naast het ondersteunen van een aantal goede doelen past het bedrijf ook op kantoor een structureel duurzaamheidsbeleid toe: wat zijn de emissie stromen, wat kan daarin nog bespaard worden? Er bleek nog een hoop besparing mogelijk: zo gaat op alle kantoren in ruimtes waar langer dan een kwartier niemand aanwezig is, het licht uit. Maar een hogere ambitie is het verduurzamen in de keten van leveranciers. Dat geeft ook commerciële kansen: andere bedrijven met een goed MVO beleid kan je gunningsvoordelen verlenen.

Daarnaast kiest Multilease voor duurzaam repareren en voor leveranciers die het rubber van gebruikte banden recyclen als rubberen stoeptegels in speeltuinen. Ook bij schades wordt er op het milieu gelet: zo wordt er gewerkt met spuitcabines met goede afzuiging en worden er lakken op waterbasis gebruikt.

Tot slot is Multilease ook aangesloten bij stichting Natuur & Milieu. De zware eisen aan autofabrikanten om schonere motoren te maken, hebben geen zin als de grootverbruikers, de leasemaatschappijen, daar niet in meegaan; dan gaat de keten alsnog op slot. Dus zijn de grote leasemaatschappijen ook aangesloten, met CO2 reductie en betere restwaarden voor schone auto’s als taak.© Micpoint BV 1989 -